Mi is a WSET?
A WSET-et azért alapították 1969-ben, hogy a legmagasabb színvonalú képzést, és nemzetközileg elismert és keresett kvalifikációt és diplomát nyújtson a bor és párlatok területén az ágazat szereplőinek, mindazoknak, akik ahhoz csatlakozni kívánnak, illetve az érdeklődő fogyasztóknak egyaránt. A WSET tehát egymásra épülő kurzusok rendszerét alkotta meg, a meglehetősen magas szintű igények kielégítésére. Oktatói tematikát dolgozott ki, csakúgy mint az egyébként rendkívül speciális tananyag átadásának egyedülálló módszerét. Hamar világossá vált, hogy a londoni anyaintézmény nem képes egymaga kiszolgálni az egyre növekvő nemzetközi igényeket, így úgynevezett APP-k (Approved Program Provider) rendszerét hozta létre. Ezek kihelyezett tagozatok, melyek London szigorú ellenőrzése mellett, vásárolt licence alapján végzik ugyanazt az oktatói tevékenységet, amelyet az anyacég. Ma közel 300 APP működik szerte a világon, melyek közül azonban nem mindegyik jogosult valamennyi képzési szint nyújtására. A szám mégis meggyőző a tekintetben, hogy a WSET a világon legelismertebb és legnagyobb presztízzsel bíró szakirányú képzése, immár 40 éve. Csak 2006-ban 35 országban, több mint 17000 hallgató szerzett valamilyen szintű WSET képesítést.
A budapesti iskolát 2006-ban nyitották meg a hazai piacon. Az intézménynek a világon gyakorlatilag nincs versenytársa, hiszen nem borászokat, hanem borértőket, borszakembereket képeznek. Ez a képzés az előszobája a patinás Master of Wine Intézetnek. Nyilvánvalóan kellett kompromisszumokat kötni a hazai piacon való megjelenéssel kapcsolatban. Érthetővé kellett tenni és közelíteni kellett a tananyagot a magyar sajátosságokhoz, ugyanakkor ragaszkodva az anyacég által támasztott követelményekhez.
A három oktatási szint:
- alap- (Foundation)
- közép- (Intermediate)
- felsőfokon (Advanced)
Az alapfokú képzés az alapvető borkóstolási és borkészítési ismeretekre koncentrál, a hazai legfontosabb borvidékeket veszi sorra, az itthon megtalálható (autochton és nemzetközi) szőlőfajtákon és terroir-összefüggéseken keresztül. A képzés speciális eleme a gasztronómiai gyakorlat, amely a bor és étel párosítások alapjait ismerteti meg a hallgatókkal.
A középfokú képzés magasabb szinten tárgyalja a borkóstolás ismereteit, illetve nemzetközi kitekintést nyújt a világ borászatára a szőlőfajtákon keresztül. Ezen a kurzuson esik először szó a borkereskedelemről és a bormarketingről. Szintén a középfok újdonsága a párlatok és likőrök világa, a pezsgőkészítés valamint az erősített borok.
A felsőfokú tanfolyamon szerzett nemzetközi vizsga egyúttal a belépő a diploma kurzusra. Itt már a legmagasabb szintű elvárásokat támasztjuk a kóstolás és a borismeretek területén. Részletes kitekintést kapnak a hallgatók a világ borvidékeiről és azok szőlőfajtáiról, borairól. Ugyancsak szó esik a párlatok és likőrök világáról, a pezsgőkészítésről és az erősített borokról.